Home

Operazione Colomba – raport mujor të aktiviteteve në Shqipëri – shkurt 2019

Situata sot
Në fund të muajit një djalë vdiq për shkak të një bombe që shpërtheu në dorë dhe ishte e fshehur në një paketë në kopshtin e tij. Frikësohet se vrasja mund të lidhet me një ngjarje tё ndodhur në mars të vitit 2016, kur vëllai i viktimës qëlloi dy kushërinj, duke plagosur një dhe duke vrarë një tjetër.
Në të njëjtat ditë ndhodhi një vrasje dhe një sulm. Një burrë u vra në makinë nga një fqinj, duket se një mosmarrëveshje ka ndodhur vetëm para njё lokali tё fshatit. Në makinë ishte edhe djali 10-vjeçar i viktimës, i cili mbeti i pandikuar. Në Korçë njerëz të panjohur qëlluan kundër makinës sё një njeriu, për fat të mirë pa shkaktuar viktima; biri beson se mund të jetë një hakmarrje si rezultat i një grabitjeje që ai kreu në 2008.
Në mes të muajit, një burrë përfitoi nga lirimi me kusht, pasi u ekstradua nga Italia në vitin 2014, ku u dënua me burgim të përjetshëm. Gjykatësi deklaroi se masa alternative për burgim ishte dhënë për sjellje të mirë dhe për marrëdhëniet e ndërthura me familjen e viktimës. Është interesante të vërehet se, megjithëse nuk është përmendur në mënyrë eksplicite, në këtë rast është paraqitur një formë e drejtësisë restauruese. (më tepër…)

Gjakmarrja dhe hakmarrja në 2018 – shifra nga shtypi

Operazione Colomba kryen një aktivitet monitorimi të të dhënave në lidhje me fenomenin e hakmarrjes dhe gjakmarrjes në Shqipëri, nëpërmjet leximit dhe analizës së artikujve të botuar çdo ditë në shtyp. Çdo ditë vullnetarët lexojnë 3 gazeta të shtypit kombëtar shqiptar dhe përpiqen të monitorojnë gjithashtu shtypin e huaj, duke kërkuar elementë që mund të sjellin lajmet mbi fenomenin e gjakmarrjes, nëse kjo nuk është shpjeguar tashmë. Rastet e identifikuara pastaj katalogohen në një bazë të dhënash, sipas ndarjes midis rasteve të hakmarrjes dhe gjakmarrjes.
Të dhënat e mbledhura në vitin 2018 tregojnë një prirje tё vazhdueshme në përdorimin e dhunës për të rindërtuar grindjet me origjinë të ndryshme, me një mesatare prej 11 rastesh në muaj të hakmarrjes, në të gjithë territorin kombëtar. 5 rastet që i atribuohen gjakmarrjes janё rrjedhojё e hakmarrjeve tё kaluara, sipas mekanizmit të hakmarrjes tipike të drejtësisë private.
Rasti që ndodhi në Spanjë nxjerr nё pahfenomenin e eksportit të gjakmarrjes, një fenomen që ndjek viktimat gjatë udhëtimeve të tyre jashtë vendit.
Për më shumë informacion mbi klasifikimin dhe shpërndarjen gjeografike dhe numerike të fenomenit, shih Raportin trevjeçar “Dokument i përshkrimit të fenomenit ‘hakmarrja’ dhe ‘gjakmarrja’ për sensibilizimin e institucioneve shqiptare e ndërkombëtare – botimi III”, faqen 20.

Në bazë të të dhënave të mbledhura gjatë vitit 2018, Operazione Colomba në Shqipëri ka hartuar tabelën mëposhtme që tregon numrin i rasteve të hakmarrjes dhe gjakmarrjes në vitin e fundit. Numri i përgjithshëm i rasteve është 137, nga të cilat 5 janë kryer për gjakmarrje dhe 132 për hakmarrje. (më tepër…)

Albania News përgjigjet të “Le Iene”.

Pas shërbimit televiziv të fundit të programit “Le iene”, i cili trajton një rast të gjakmarrjes, faqja internet Albania News -Zëri i diasporës shqiptare në Itali, në fjalët e Arbër Agalliu, përpiqet të tregoj më shumë mbi këtë fenomen. Këtu raportojmë gjithashtu këtë mendim si një formë të presionit ndaj autoriteteve shqiptare për t’u angazhuar në një veprim gjithnjë e më efektive për t’iu kundërvënë praktikës së tillë. Si vullnetarë të Operazione Colomba-s, së bashku me disa shoqata lokale, kemi kërkuar zbatimin e ligjit nr. 9389, datë 4/5/2005, i cili parashikon krijimin dhe funksionimin e Këshillit Koordinues për të luftuar kundër gjakmarrjes. Në këtë drejtim, dhe për të vazhduar veprimin e vazhdueshëm të sensibilizimit ndaj kësaj plage sociale, Operazione Colomba kërkon të gjithëve ti bashkohen fushatës #KundërGjakmarrjes, e cila promovon përdorimin e drejtësisë restauruese dhe mjete jo të dhunshme për të lehtësuar eliminimin e kësaj praktike. (më tepër…)

“Gli occhi della guerra” flet për gjakmarrjen

Familjet që supozohen të marrin gjak ndonjëherë nuk duan as ta bëjnë atë, por ka një detyrim social që i shtyn të sulmojnë. Ne besojmë se këto familje janë dyfish viktima të fenomenit: përveç humbjes së një të dashur, ata konsiderohen si vrasës të mundshëm nga shoqëria. Ne përpiqemi të jemi pranë dy palëve në konflikt. Çdo ditë ne shkojmë tek familjet për të sjellë pak pozitivitet në mënyrë që të ulim tensionin. Nuk është e lehtë, është një proces i gjatë dhe i ndërlikuar”.

Kur flasim për gjakmarrjen rrezikojmë të merremi me një temë që është e vështirë të kuptohet në një mënyrë banale. Është e rëndësishme, para së gjithave, të kuptohet konteksti. Në fillim të viteve 1990, Shqipëria doli nga një diktaturë e egër, që zgjati rreth pesëdhjetë vjet, e cila ka fshirë tradita të ndryshme dhe ka bërë praktiken e gjakmarrjes edhe më e vështirë të çrrënjoset. Në dy dekadat e fundit, në fakt, Shqipëria ka bërë hapa të mëdha, në shumë fusha, por trashëgimia e regjimit dhe dobësia e institucioneve demokratike dhe të hendekut e drejtësisë shtetërore kanë krijuar kushtet për rizbulimin e vlerave zakonore, të zbatuara në kontekstin e sotëm, cilat janë shtrembëruar dhe praktikohen në formë të degjeneruar. (më tepër…)

NJOFTIM PËR SHTYP – Gjakmarrja: Operazione Colomba, gjakmarrja është ende një realitet në Shqipëri

Operazione Colomba“Fenomeni i gjakmarrjes është për fat të keq ende një realitet i prekshëm dhe i rëndësishëm në disa zona të Shqipërisë. Jo vetëm që Bashkimi Evropian, por edhe vetë institucionet shqiptare e kanë njohur ekzistencën e fenomenit” është ajo që deklaron Operazione Colomba, Korpusi i jodhunës dhe pro paqes i Komunitetit Papa Xhovani i XXIII në lidhje me intervistën e Këshilltarit të Ministrit të Brendshëm shqiptar në shfaqjen televizive italiane Le Iene.

“Fenomeni shkel të drejtat themelore të njeriut, duke përfshirë, para së gjithash, të drejtën për jetë dhe si pasojë e saj është edhe problemi i ngujimit. Për të çrrënjosur këtë problem – vazhdon deklaratën – është e nevojshme të garantohet siguria e dënimit, pasi mungesa e tij mund të kontribuojë në përdorimin e gjakmarrjes si një formë vetëgjyqësie”.

Operazione Colomba, Korpusi i jodhunës dhe pro paqes i Komunitetit Papa Xhovani i XXIII, është i pranishëm në Shqipëri nga viti 2010 për të luftuar kundër fenomenit të gjakmarrjes dhe hakmarrjes. Operazione Colomba punon nëpërmjet pranisë së përhershme të vullnetarëve që vizitojnë çdo ditë njerëzit e përfshirë në këtë plagë sociale, duke i mbështetur ato dhe duke zbatuar rrugët e ndërmjetësimit dhe të pajtimit midis palëve të përfshira në hakmarrje dhe gjakmarrje.

Duke iu referuar emisionit “Le Iene”, transmetuar në rrjetet Mediaset më 10 shkurt 2019, Operazione Colomba raporton më poshtë disa fjalë të Këshilltarit të Ministrit të Brendshëm të Shqipërisë Hilë Lushaku: “Aktualisht nuk ekziston ky fenomen […] gjakmarrja është produkt i disa shoqatave për të siguruar fonde […] Është një fenomen që tani ka kaluar, i cili është duke u zmadhuar jashtë vendit, për të krijuar probleme për Shqipërinë […] Ekspertët tanë janë duke konsideruar për të shqyrtuar nene në lidhje me gjakmarrjen dhe për ta hequr atë nga Kodi Penal Shqiptar”.

Në këtë drejtim, Operazione Colomba thotë se: (më tepër…)