Operazione Colomba – raport mujor të aktiviteteve në Shqipëri – dhjetor 2019

Situata sot
Në dhjetor fatkeqësisht dridhje sizmike, të ashtuquajturat tufë tërmetesh, vazhduan edhe pas tërmetit të rëndë të 26 nëntorit. Komisioni Evropian ka njoftuar se një konferencë ndërkombëtare e donatorëve nga vendet anëtare të BE-së për rindërtimin e vendit do të mbahet në janar. Në përgjithësi, dëmet vlerësohen në rreth 14,000 ndërtesa, të cilat kanë lënë 13,000 njerëz të pastrehë. Ndërkohë, verifikimi i kushteve të sigurisë së shtëpive vazhdon, megjithëse shumë familje në zonat më të izoluara ankohen për mungesën e institucioneve që ende nuk kanë interesuar. Nga programi satirik “Fiks Fare” u raportua një rast i veçantë në Thumanë, epiqendra e tërmetit, ku pak shtëpi mbetën të paprekura. Një familje me 7 fëmijë jeton në oborrin e shtëpisë në kushte të vështira, pa qasje në shërbimet e strehimit të ofruara nga Shteti, pasi ajo është e përfshirë në një gjakmarrje dhe për këtë arsye ka frikë të jetojë me bashkëqytetarët e tjerë për arsye sigurie.
Në mes të dhjetorit, mediat italiane i dhanë vendin një hetimi të shkurtër për lirinë e shtypit në Shqipëri; emisioni në Raitre “Albania: bocche cucite” (Shqipëria: gojë të qepura), i cili në Itali nuk ka patur një jehonë të veçantë, përkundrazi ka marrë vëmendje të madhe në Shqipëri. Pas miratimit parlamentar të të ashtuquajturit “ligji anti-shpifjes” të kërkuar nga qeveria Rama në dhjetor, kanë pasur shumë protesta nga media, të cilat frikësohen nga censura dhe kufijtë e tepërt për lirinë e shtypit.

Aktivitetet
Gjatë muajit dhjetor, prania e Operazione Colomba-s u lehtësua dhe aktivitetet u realizuan me bashkëpunimin e dy të rinjve në Shërbimin Civil në Shqipëri në Komunitetin Papa Xhovani i XXIII. Falë disponibilitetit të tyre, dy zonja ishin shoqëruar në burg për të vizituar burrat e tyre, të arrestuar për arsye gjakmarrjeje. Për shkak të tërmetit në muajin e kaluar, ndër të tjera, burgu i Koplikut, në të cilin ndodhen, është në një gjendje të mbipopulluar, pasi strehon edhe të gjithë të burgosurit të burgut në Lezhë – Shën Koll, i cili konsiderohet i pasigurt për t’u përdorur për shkak të tërmetit.
Për më tepër, përmes ndërhyrjes së Komunitetit Papa Xhovani i XXIII, janë realizuar disa vizita monitoruese, me vëmendje të veçantë për familjet me vështirësi më të mëdha shëndetësore dhe ekonomike.
Më 6 dhjetor, Shqiptarët e fesë katolike festojnë Shën Koll, duke kaluar zakonisht këtë ditë në familje. Tradita e rregulluar nga Kanuni gjithashtu kërkon që pajtimet zyrtare të ndodhin në këtë datë. Me këtë rast, vullnetarët e Operazione Colomba-s kontaktuan të gjitha familjet që ndoqën për t’u uruar atyre paqe dhe qetësi.
Më në fund, në dhjetor, përfunduan korrigjimi përfundimtar dhe përkthimi (në anglisht dhe shqip) i Toolkit-it, një manual i shkurtër operativ i krijuar për të përcjellë në institucionet vendore praktikat e mira që Operazione Colomba ka zhvilluar në dhjetë vjet pranisë në Shqipëri për të kundërshtuar fenomenin e hakmarrjes dhe të gjakmarrjes. Përhapja e dokumentit ndjek qëllimin për të kërkuar ndërhyrjen e institucioneve në raste të gjakmarrjes dhe për të rritur nivelin të aftësive të autoriteteve lokale në luftën kundër fenomenit. Krijimi i Toolkit-it do të bëhet falë mbështetjes së Shoqatës Trentino con i Balcani, e cila gjithashtu do të organizojë shpërndarjen e tij përmes disa workshop-eve.

Marrëdhëniet me institucionet dhe puna në rrjetë
Në dhjetor u intervistuam mbi përvojën tonë në luftën kundër fenomenit të gjakmarrjes. Në veçanti, u kontaktuam nga një studente, e përfshirë në përgatitjen e tezës së saj, e cila, ndër temat e ndryshme të trajtuara, merret edhe me Kodin Kanun, dhe nga një gazetare austriake, e cila po shkruan një libër mbi Shqipërinë, në të cilin dëshiron t’i kushtojë një kapitull fenomenit të gjakmarrjes.