Home

Operazione Colomba – raport mujor të aktiviteteve në Shqipëri – maj 2019

Situata sot
Në fund të majit një njeri u arrestua në male, i dënuar për gjakmarrjen e vdekjes së prindërve të tij në vitin 2012, të vrarë nga një fqinj për shkak të një mosmarrëveshjeje mbi pronësinë e një rrëkeje. Burri i arrestuar kishte vepruar me motrën e tij, e cila fillimisht u deklarua si përgjegjëse për krimin. Vajza, në kohën e arrestimit, kishte deklaruar se kishte pritur 9 vjet që drejtësia e shtetit të merrte rrugën e saj, por pastaj, plot dhimbje dhe pakënaqësi, kishte zgjedhur të përdorte drejtësinë private, duke vrarë vëllain e autorit të vrasjes sё prindërve të saj. Ky i fundit, nga ana tjetër, ende është duke u fshehur.
Së fundi, i vetmi i akuzuar për vrasjen e Mario Majollarit u lirua për shkak të mungesës së provave. Operazione Colomba shpreh shqetësimin sepse, siç është rasti në lajmet e raportuara këtu, në mungesë të drejtësisë efektive shtetërore, viktimat mund të përdorin forma të drejtësisë private që shpesh kthehen në episodet e gjakmarrjes.

(më tepër…)

Operazione Colomba: vërteta dhe drejtësia për viktimat e gjakmarrjes

“U bëjmë thirrje institucioneve shqiptare të bëjnë gjithçka që është e mundur për t’i sjellë para drejtësisë ata që janë përgjegjës për vrasjen e Mario Majollari dhe më në fund t’i japë një përgjigje familjes së tij. Nuk ka paqe pa drejtësi”.
Kjo është ajo që deklarohet në një shënim të Operazione Colomba-s, Korpusi i Jodhunës dhe pro Paqes i Shoqatës së Komunitetit Papa Xhovani i XXIII , në lidhje me vrasjen e
Mario Majollarit. Nga burime shqiptare gazetarësh mësohet se i vetmi i akuzuar, Kastriot Gjuzi, u lirua nga gjykata për shkak të mungesës së provave.
Më 10 prill 2018, 28-vjeçari Mario Majollari, i riatdhesuar nga Suedia ku kërkesa e tij për mbrojtje ndërkombëtare ishte refuzuar, u vra në Tiranë me dyshimin për gjakmarrje, pasi i ati kishte vrarë Ilir Gjuzin, vëllain e Kastriot Gjuzit, në vitin 2000. Në këtë pikë, mund tё pyesim kush ishte ai që vrau Mario Majollarin dhe pse.
Ky rast sjell vëmendjen në rastin e vrasjes së Marisë dhe Kolit Qukaj, të vrarë më 14 qershor 2012 në Dukagjin, autorët e të cilëve ende nuk janë identifikuar. Gjithashtu në këtë rast arsyet për vrasjet duket të jenë të lidhura me një grindje midis dy familjeve. Dy vjet pas vrasjes së dyfishtë, disa të afërm të viktimave u përpoqën të merrnin gjak, duke iu drejtuar drejtësisë private. (më tepër…)

Operazione Colomba – raport mujor të aktiviteteve në Shqipëri – prill 2019

Situata sot
Në muajin prill kemi regjistruar disa raste të plagosjeve për shkak të gjakmarrjes. Në mes të muajit, një kryeplak i fshatit u lëndua për shkak të një konflikti të mëparshëm lidhur me pronën. Dinamika e ngjarjes konfirmon degjenerimin e praktikës së Kanunit. Në fakt, njeriu u qëllua me armë zjarri, kur ishte në ballkon të shtëpisë, edhe pse shtëpia është një vend tradicionalisht i shenjtë, ku gjakmarrja nuk është e mundur.
Për më tepër, një njeri i cili më parë kishte pasur argumente mbi çështjet e pronës u plagos. Gruaja tha se ishte shumë e frikësuar dhe ndiente rrezik për jetën e saj ishte sepse familja më herët ishte kërcënuar dhe sulmuar. (më tepër…)