Home

#KundërGjakmarrjes: Manifestim kundër gjakmarrjes në Shkodër

Me 22 mars 2019, vullnetarët e Operazione Colomba-s mbajtën një manifestim në zonën pedonale të Shkodrës, për të vazhduar promovimin e fushatës sensibilizuese “Kundër Gjakmarrjes” të nisur me 10 dhjetor 2019.
Vullnetarët përfshinin kalimtarët duke shpjeguar objektivin e iniciativës dhe duke u kërkuar atyre një fotografi me afishe që përmbante logon e fushatës.
Për të tërhequr njerëzit, një vend u krijua me një kornizë si kjo të social network. Për të kurorëzuar ngjarjen, ishin shpërndarë balona me ngjyrë me simbolin e fushatës, të cilat gjithashtu tërhoqi shumë fëmijë.
Disa kalimtarë u ndalën për të treguar historinë personale të tyre të gjakmarrjes me vullnetarët.
Shpresojmë që ky aktivitet do të kontribuojë në zhvillimin e një presioni shoqëror që mbështet zgjedhjet e faljes dhe pajtimit.

Operazione Colomba – raport mujor të aktiviteteve në Shqipëri – mars 2019

Situata sot
Në mesin e muajit, gazetat raportojnë vazhdimin e gjykimit për tre të rinj nën hetimet për vrasjen e një djali në vitin 2017. Prindërit e viktimës deklaruan se “nëse drejtësia nuk funksionon atëherë Kanuni do të punojë” dhe nuk kërkojnë para sepse nuk pranojnë të japin një çmim për jetën e djalit të tyre: “nuk do ta lajmё gjakun e djalit tonë me para”. Për fat të keq, besimi në drejtësinë shtetërore është ende shumë i ulët në popullsinё shqiptare dhe kjo rrit rrezikun e përdorimit të formave private të drejtësisë.
Në të njëjtën kohë, një 26-vjeçar u vra jashtë derës e shtëpisë së tij. Hetimet janë ende në zhvillim, por vrasja, e kryer me porosi, është pothuajse e sigurt një gjakmarrje e shkaktuar nga një tjetër vrasje për të cilën viktima ishte hetuar në vitin 2017. Djali i vrarë, një person i njohur dhe me sa duket i përfshirë në mjedise penale, ishte gjetur i pafajshëm.
Në fund të muajit, një burrë zbuloi eksplozivë nën makinën e tij; vëllai i tij ishte vrarë rreth 10 vjet më parë dhe sulmi i tentuar është ndoshta për shkak të një situate konflikti që ka ndikuar në familjen e tij prej vitesh. (më tepër…)

Operazione Colomba – raport mujor të aktiviteteve në Shqipëri – shkurt 2019

Situata sot
Në fund të muajit një djalë vdiq për shkak të një bombe që shpërtheu në dorë dhe ishte e fshehur në një paketë në kopshtin e tij. Frikësohet se vrasja mund të lidhet me një ngjarje tё ndodhur në mars të vitit 2016, kur vëllai i viktimës qëlloi dy kushërinj, duke plagosur një dhe duke vrarë një tjetër.
Në të njëjtat ditë ndhodhi një vrasje dhe një sulm. Një burrë u vra në makinë nga një fqinj, duket se një mosmarrëveshje ka ndodhur vetëm para njё lokali tё fshatit. Në makinë ishte edhe djali 10-vjeçar i viktimës, i cili mbeti i pandikuar. Në Korçë njerëz të panjohur qëlluan kundër makinës sё një njeriu, për fat të mirë pa shkaktuar viktima; biri beson se mund të jetë një hakmarrje si rezultat i një grabitjeje që ai kreu në 2008.
Në mes të muajit, një burrë përfitoi nga lirimi me kusht, pasi u ekstradua nga Italia në vitin 2014, ku u dënua me burgim të përjetshëm. Gjykatësi deklaroi se masa alternative për burgim ishte dhënë për sjellje të mirë dhe për marrëdhëniet e ndërthura me familjen e viktimës. Është interesante të vërehet se, megjithëse nuk është përmendur në mënyrë eksplicite, në këtë rast është paraqitur një formë e drejtësisë restauruese. (më tepër…)

Gjakmarrja dhe hakmarrja në 2018 – shifra nga shtypi

Operazione Colomba kryen një aktivitet monitorimi të të dhënave në lidhje me fenomenin e hakmarrjes dhe gjakmarrjes në Shqipëri, nëpërmjet leximit dhe analizës së artikujve të botuar çdo ditë në shtyp. Çdo ditë vullnetarët lexojnë 3 gazeta të shtypit kombëtar shqiptar dhe përpiqen të monitorojnë gjithashtu shtypin e huaj, duke kërkuar elementë që mund të sjellin lajmet mbi fenomenin e gjakmarrjes, nëse kjo nuk është shpjeguar tashmë. Rastet e identifikuara pastaj katalogohen në një bazë të dhënash, sipas ndarjes midis rasteve të hakmarrjes dhe gjakmarrjes.
Të dhënat e mbledhura në vitin 2018 tregojnë një prirje tё vazhdueshme në përdorimin e dhunës për të rindërtuar grindjet me origjinë të ndryshme, me një mesatare prej 11 rastesh në muaj të hakmarrjes, në të gjithë territorin kombëtar. 5 rastet që i atribuohen gjakmarrjes janё rrjedhojё e hakmarrjeve tё kaluara, sipas mekanizmit të hakmarrjes tipike të drejtësisë private.
Rasti që ndodhi në Spanjë nxjerr nё pahfenomenin e eksportit të gjakmarrjes, një fenomen që ndjek viktimat gjatë udhëtimeve të tyre jashtë vendit.
Për më shumë informacion mbi klasifikimin dhe shpërndarjen gjeografike dhe numerike të fenomenit, shih Raportin trevjeçar “Dokument i përshkrimit të fenomenit ‘hakmarrja’ dhe ‘gjakmarrja’ për sensibilizimin e institucioneve shqiptare e ndërkombëtare – botimi III”, faqen 20.

Në bazë të të dhënave të mbledhura gjatë vitit 2018, Operazione Colomba në Shqipëri ka hartuar tabelën mëposhtme që tregon numrin i rasteve të hakmarrjes dhe gjakmarrjes në vitin e fundit. Numri i përgjithshëm i rasteve është 137, nga të cilat 5 janë kryer për gjakmarrje dhe 132 për hakmarrje. (më tepër…)

Albania News përgjigjet të “Le Iene”.

Pas shërbimit televiziv të fundit të programit “Le iene”, i cili trajton një rast të gjakmarrjes, faqja internet Albania News -Zëri i diasporës shqiptare në Itali, në fjalët e Arbër Agalliu, përpiqet të tregoj më shumë mbi këtë fenomen. Këtu raportojmë gjithashtu këtë mendim si një formë të presionit ndaj autoriteteve shqiptare për t’u angazhuar në një veprim gjithnjë e më efektive për t’iu kundërvënë praktikës së tillë. Si vullnetarë të Operazione Colomba-s, së bashku me disa shoqata lokale, kemi kërkuar zbatimin e ligjit nr. 9389, datë 4/5/2005, i cili parashikon krijimin dhe funksionimin e Këshillit Koordinues për të luftuar kundër gjakmarrjes. Në këtë drejtim, dhe për të vazhduar veprimin e vazhdueshëm të sensibilizimit ndaj kësaj plage sociale, Operazione Colomba kërkon të gjithëve ti bashkohen fushatës #KundërGjakmarrjes, e cila promovon përdorimin e drejtësisë restauruese dhe mjete jo të dhunshme për të lehtësuar eliminimin e kësaj praktike. (më tepër…)