Hulumtimi dhe dokumentimi

Edhe gjatë pandemisë #Covid19, hakmarrja nuk qetësohet.

Edhe gjatë pandemisë Covid-19, hakmarrja nuk qetësohet. Në Shqipëri, vetëm këtë muaj, tre burra u vranë për çështje që lidhen me konfliktet e kaluara. Në vitin 2012, gjatë një manifestimi kundër gjakmarrjes, vullnetarët e Operazione Colomba-s në mënyrë metaforike e krahasuan këtë fenomen me një virus pasi mentaliteti nga i cili buron mund të përhapet me shpejtësi dhe mund të shkaktojë një gjurmë të pafundmë vdekjeje.

(më tepër…)

Përtej detit

Al di là del mare” (Përtej detit) është video i prodhuar nga studentët e shkollës së mesme shkencore ‘Da Vinci’ në Trento që rrëfen udhëtimin e tyre arsimor në Shqipëri në Prill 2019 së bashku me Shoqatën Trentino Con i Balcani. Gjatë udhëtimit, djemtë u takuan me vullnetarë të Operazione Colombas në Shkodër të cilët i udhëzuan ata të vizitojnë vendet më të rëndësishme historike dhe fetare në qytet. Vullnetarët shfrytëzuan rastin për të shpjeguar para studentëve se çfarë po bën Operazione Colomba, duke u treguar atyre aktivitetet që janë realizuar çdo ditë kundër hakmarrjes dhe gjakmarrjes në Shqipëri. Në këtë drejtim, studentët intervistuan vullnetarë të Operazione Colombas, duke shprehur interes për punën e tyre.

Bursa “Angiolino Acquisti”

Të Premten, 25 Tetor, në shkollat e mesme të Sansepolcro-s, Bursa “Angiolino Acquisti” iu dha Dr. Nadia Cadrobbi, vullnetare e Operazione Colombas që kohët e fundit përfundoi periudhën e saj të gjatë në Shqipëri. Bursa është menduar për temën e Jo-dhunës me qëllim të shpërndarjes së studimeve shkencore mbi çështjen e zgjidhjes së konflikteve përmes metodologjive jo të dhunshme dhe alternativave të përdorimit të dhunës dhe armëve. (më tepër…)

42-të të Këshillit të Kombeve të Bashkuara për të Drejtat e Njeriut të Gjenevës

Gjatë sesionit të 42-të të Këshillit të Kombeve të Bashkuara për të Drejtat e Njeriut të Gjenevës (9-27 shtator 2019), me datën 19 shtator 2019 janë shpallur rezultatet e ciklit të tretë të Rishikimit Periodik Universal të Shqipërisë. Me këtë rast, Shoqata Komuniteti Papa Xhovani i XXIII ka lexuar një fjalim për të rekomanduar dhe mbështetur angazhimin e Qeverisë Shqiptare për të kundërshtuar disa plagë shoqërore si fenomeni i hakmarrjes dhe gjakmarrjes, dhuna në familje, diskriminimi ndaj pakicave dhe mungesa e respekti të drejtave të fëmijëve.

Titra në gjuhën shqipe.

Dritan Prroj

përvjetorin e vdekjes së Dritan Prroj, Pastor i Kishës Ungjillore të Shkodrës i vrarë në 2010 për arsye të gjakmarrjes, Qyteti i Shkodrës kushtoi “Mirënjohja e Bashkisë Shkodër për kontributë të çmuara, në fushën e edukimit shpirtërorë (Pastor në Kishën Ungjillore “Fjala e Krishtit”) dhe social, kurdoherë i gjendur pranë të varfërve dhe familjeve në nevojë; misionar i paqes dhe mirëkuptimit kundër fenomenit të gjakmarrjes, duke u bërë shëmbulli i një trashëgimie të vyer frymëzimi në luftën kundër fenomenit të gjakmarrjes”. (më tepër…)