Author Archive: admin

Mbyllia e pranisë së Operazione Colomba-s në Shqipëri

Pas 10 vjetësh aktiviteti jo të dhunshëm, Operazione Colomba po përgatitet të mbyllë praninë e saj në Shqipëri.
Ky vendim, i aspak lehtë, është rezultat i konsideratave dhe vëzhgimeve të kujdesshme që janë bërë duke konsideruar rezultatet pozitive të arritura në këto vite të projektit dhe duke vlerësuar përmirësimin e kushteve të jetesës së familjeve të njohura dhe të ndjekura nga Operazione Colomba. (më tepër…)

Operazione Colomba – raport mujor të aktiviteteve në Shqipëri – dhjetor 2019

Situata sot
Në dhjetor fatkeqësisht dridhje sizmike, të ashtuquajturat tufë tërmetesh, vazhduan edhe pas tërmetit të rëndë të 26 nëntorit. Komisioni Evropian ka njoftuar se një konferencë ndërkombëtare e donatorëve nga vendet anëtare të BE-së për rindërtimin e vendit do të mbahet në janar. Në përgjithësi, dëmet vlerësohen në rreth 14,000 ndërtesa, të cilat kanë lënë 13,000 njerëz të pastrehë. Ndërkohë, verifikimi i kushteve të sigurisë së shtëpive vazhdon, megjithëse shumë familje në zonat më të izoluara ankohen për mungesën e institucioneve që ende nuk kanë interesuar. Nga programi satirik “Fiks Fare” u raportua një rast i veçantë në Thumanë, epiqendra e tërmetit, ku pak shtëpi mbetën të paprekura. Një familje me 7 fëmijë jeton në oborrin e shtëpisë në kushte të vështira, pa qasje në shërbimet e strehimit të ofruara nga Shteti, pasi ajo është e përfshirë në një gjakmarrje dhe për këtë arsye ka frikë të jetojë me bashkëqytetarët e tjerë për arsye sigurie. (më tepër…)

Operazione Colomba – raport mujor të aktiviteteve në Shqipëri – nëntor 2019

Situata sot
Në nëntor, për fat të mirë, nuk kemi gjetur asnjë rast të lidhur me fenomenin e gjakmarrjes. Sidoqoftë, në fillim të muajit emisioni televiziv “Fiks fare” pati një rezonancë të madhe në media, tregonte një njeri gati të niset për Gjermani me autobus për të kërkuar azil për arsye të gjakmarrjes. Pasagjeri i panjohshëm nga Lezha deklaron se duhet të paguante shuma të madhe prokurorisë, gjyqtarëve dhe një shoqatës që merret me pajtimin për të marrë dokumentet që dëshmojnë statusin e tij si viktimë e njohur e fenomenit të gjakmarrjes.
Më 26 nëntor, Shqipëria u godit nga një dridhje e tmerrshme sizmike me përmasë 6.4 në shkallën Richter, e cila shkaktoi 51 viktima dhe më shumë se 750 të plagosur. (më tepër…)

Operazione Colomba – raport mujor të aktiviteteve në Shqipëri – tetor 2019

Situata sot
Situata politike në Shqipëri është akoma e luhatshme në disa aspekte. Zgjedhjet e reja administrative të shpallura që do të zhvilloheshin më 13 tetor nuk kanë ndodhur kurrë. Bashkia e Shkodrës ka ende zyrën e kryetarit të lirë, pas tërheqjes së kryetarit të sapozgjedhur para betimit, për shkak të skandalit për dënimin e tij në Itali për trafik droge. Ndërkohë, bashkia drejtohet nga kryetaria e bashkisë që po largohet.
Për më tepër, Bashkimi Evropian ka shtyrë përsëri hapjen e negociatave të hyrjes për Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut: megjithëse Komisioni Evropian ishte kompakt në rekomandimin e tij të pranimit, Franca kundërshtoi me forcë hapjen. Italia, sipas fjalëve të Presidentit të Këshillit Z. Conte, e përcaktoi këtë vendim si “një gabim historik”. Parlamenti Evropian gjithashtu ka shprehur zhgënjimin e tij për mungesën e marrëveshjes përmes një rezolute.
Sa për lajmet e krimit, tetori u hap me një vrasje në rajonin verior të Mirditës: një 34-vjeçar mbeti i vrarë për gjakmarrje. Në fakt, më 24 shkurt, në Durrës vëllai i tij kishte vrarë një burrë 45-vjeçar në një konflikt me armë. Për shkak të ngjarjes që vllau kishte kryer, duket se viktima jetonte ngujuar sepse kishte frikë për jetën e tij. Mësojmë se i dyshuari për këtë vrasje ishte mik i fëmijërisë të viktimës dhe që anëtarët e familjes së tij tani jetojnë, nga ana tjetër, të ngujuar.
Këtë muaj pati një mirënjohje të rëndësishme përmes ceremonisë së çmimit për Dritan Prroj, pastor protestant i kishës Fjala e Krishtit, i vrarë në 2010 për arsye të gjakmarrjes. Vdekja e tij çoi në lindjen e Shoqatës “Jo gjakmarrjes, Po Jetes” e cila merret me kundërshtimin i fenomenit, me vëmendje të veçantë edukimin e të miturve dhe mbështetjen e grave. (më tepër…)

Përtej detit

Al di là del mare” (Përtej detit) është video i prodhuar nga studentët e shkollës së mesme shkencore ‘Da Vinci’ në Trento që rrëfen udhëtimin e tyre arsimor në Shqipëri në Prill 2019 së bashku me Shoqatën Trentino Con i Balcani. Gjatë udhëtimit, djemtë u takuan me vullnetarë të Operazione Colombas në Shkodër të cilët i udhëzuan ata të vizitojnë vendet më të rëndësishme historike dhe fetare në qytet. Vullnetarët shfrytëzuan rastin për të shpjeguar para studentëve se çfarë po bën Operazione Colomba, duke u treguar atyre aktivitetet që janë realizuar çdo ditë kundër hakmarrjes dhe gjakmarrjes në Shqipëri. Në këtë drejtim, studentët intervistuan vullnetarë të Operazione Colombas, duke shprehur interes për punën e tyre.