Author Archive: admin

Operazione Colomba – raport mujor të aktiviteteve në Shqipëri – gusht 2019

Situata sot
Shqipëria po vazhdon të përballë një situatë të paqëndrueshmërisë politike. Për shkak të mosmarrëveshjeve të vazhdueshme të partive dhe përfaqësimit të ulët të zgjedhjeve të fundit lokale, në të cilat vetëm rreth 20% e popullsisë shkuan në votime, kryetarët e bashkive e rinj të zgjedhur përballojnë vështirësi të ndryshme. Sidomos në komunat si Shkodër, ku përfaqësuesit të zgjedhur i përkasin një partie të ndryshme se kryetarët e bashkive në largim, procesi i marrjes në dorëzim po pëson ngadalësime dhe pengesa.
Këtë muaj një plagë dhe dy vrasje kanë tronditur opinionin publik. Në Vlorë, 3 anëtarë të një familje janë plagosur me armë zjarri nga një burrë dhe djali i tij për shkak të një mosmarrëveshje për arsye banale. Në Fier, një djalë 23-vjeçar nga Tropoja, është goditur me thikë dhe vrarë nga dy bashkëmoshatarët për arsye të parëndësishme. Në qendër të Rreshenit, një burrë 48 vjeç është ekzekutuar para fëmijëve të tij. Arsyet e krimit mbeten akoma për tu sqaruar, por për momentin në hetimet e policisë vijojnë dy pista: gjakmarrja, meqë familja e viktimës është e përfshirë në një gjakmarrja të gjatë; ose një sulm i llojit mafioz të shkaktuar nga trafiku i drogës në të cilin ishte përfshirë burri dhe për të cilin ai sapo kishte vuajtur një dënim prej rreth një viti. (më tepër…)

Operazione Colomba – raport mujor të aktiviteteve në Shqipëri – korrik 2019

Situata sot
Klima pas 30 qershorit nuk prodhoi ndonjë përplasje apo trazirë të veçantë. Sidoqoftë, nuk mungojnë marshimet protestuese në Tiranë dhe polemikat për disa raste të mashtrimeve elektorale që kanë zënë faqet e para të gazetave për ditë të tëra.
Në korrik kemi parë dhe regjistruar evolucionin e disa rasteve të vrasjeve në lidhje me arsyet e hakmarrjes dhe gjakmarrjes. Në gjysmën e parë të muajit, në fakt, një burrë u arrestua sepse në vitin 2013 kreu një vrasje për të hakmarrë vdekjen e vëllait të tij, i cili u vra në burg në 1992. Në të njëjtat ditë, media lokale njoftoi edhe disa azhurnime që rikonstruktojnë një vrasje të ndodhur në vitin 2017 për arsye nderi, duke përkeqësuar situatën penale të fajtori të këtij krimi.
Në fund të korrikut, Lulzim Caka u la i lirë nga burgu, i njohur në lajme si “i tmerrshmi i Beratit”, pasi ai ishte krye i një bande kriminale gjatë viteve 1990. Historia e lëshimit të tij është akoma e paqartë dhe ka shkaktuar mjaft tronditje; gjesti u dënua nga Ministrja e Drejtësisë Etilda Gjonaj, e cila revokoi lirimin e tij nga burgu dhe hetoi drejtorin e burgut, i cili më vonë u arrestua së bashku me një bashkëpunëtor. Në vitin 1999 Caka ishte gjithashtu autor i dy vrasjeve të nderi për të hakmarrë vdekjen e nënës së tij, e vrarë në zonën e Fierit. Caka është ende i arratisur. (më tepër…)

Operazione Colomba – raport mujor të aktiviteteve në Shqipëri – qershor 2019

Situata sot
Në qershor Shqipëria përjetoi një periudhë të paqëndrueshmërisë së fortë institucionale. Fushata zgjedhore, në funksion të zgjedhjeve lokale të 30 qershorit, ka marrë ton të ashpër, kaq shumë për të provokuar në partinë kryesore opozitare bojkotin e procesit zgjedhor. Si rezultat, në mes të muajit, Presidenti i Republikës ka vendosur të anullojë zgjedhjet, duke e zhvendosur datojnë në 13 tetor. Në vend të kësaj, Kryeministri ka vendosur t’i përgjigjet kësaj vepron duke ruajtur datën e zgjedhjeve për 30 qershor. Në mungesë të Gjykatës Kushtetuese, i vetmi organ i deleguar për të zgjidhur këto mosmarrëveshje, zgjedhjet u realizuar në 30 qershor, me një mungesë totale të kandidatët e forcave të opozitës, të cilët janë tërhequr nga konkurrenca si një gjest proteste. Vëzhguesit ndërkombëtarë të pranishëm kërkuan, megjithatë, për të garantuar sjelljen korrekte të votave. Kriza institucional në çdo rast është serioz dhe rrezikon të cenojë hapjen e negociatave për hyrjen e Vendit në Bashkimin Evropian.
Më parë këtë muaj, një administrator nga zona e Selenicës ishte vrarë gjatë përpjekjes për të shuar një përleshje të lindur mes dy kushërinjve për arsye të pronës. Në raportimin e lajmeve, mediat lokale iu referuan një lloj “mallkim i pronësisë”, pasi edhe ai e kishte të njëjtin detyrë si viktima ishte vrarë 7 muaj më parë për të njëjtën arsye. Në mes të muajit, gjatë pelegrinazhit të zakonshëm vjetor që shumë shqiptarë kryejnë për të arritur në shenjtëroren e Shna Ndout në Laç, dy të rinj u grindën për shkak të parkingut dhe një nga dy djemtë qëlloi tjetrin, duke e vrarë atë. (më tepër…)

Operazione Colomba – raport mujor të aktiviteteve në Shqipëri – maj 2019

Situata sot
Në fund të majit një njeri u arrestua në male, i dënuar për gjakmarrjen e vdekjes së prindërve të tij në vitin 2012, të vrarë nga një fqinj për shkak të një mosmarrëveshjeje mbi pronësinë e një rrëkeje. Burri i arrestuar kishte vepruar me motrën e tij, e cila fillimisht u deklarua si përgjegjëse për krimin. Vajza, në kohën e arrestimit, kishte deklaruar se kishte pritur 9 vjet që drejtësia e shtetit të merrte rrugën e saj, por pastaj, plot dhimbje dhe pakënaqësi, kishte zgjedhur të përdorte drejtësinë private, duke vrarë vëllain e autorit të vrasjes sё prindërve të saj. Ky i fundit, nga ana tjetër, ende është duke u fshehur.
Së fundi, i vetmi i akuzuar për vrasjen e Mario Majollarit u lirua për shkak të mungesës së provave. Operazione Colomba shpreh shqetësimin sepse, siç është rasti në lajmet e raportuara këtu, në mungesë të drejtësisë efektive shtetërore, viktimat mund të përdorin forma të drejtësisë private që shpesh kthehen në episodet e gjakmarrjes.

(më tepër…)

Operazione Colomba: vërteta dhe drejtësia për viktimat e gjakmarrjes

“U bëjmë thirrje institucioneve shqiptare të bëjnë gjithçka që është e mundur për t’i sjellë para drejtësisë ata që janë përgjegjës për vrasjen e Mario Majollari dhe më në fund t’i japë një përgjigje familjes së tij. Nuk ka paqe pa drejtësi”.
Kjo është ajo që deklarohet në një shënim të Operazione Colomba-s, Korpusi i Jodhunës dhe pro Paqes i Shoqatës së Komunitetit Papa Xhovani i XXIII , në lidhje me vrasjen e
Mario Majollarit. Nga burime shqiptare gazetarësh mësohet se i vetmi i akuzuar, Kastriot Gjuzi, u lirua nga gjykata për shkak të mungesës së provave.
Më 10 prill 2018, 28-vjeçari Mario Majollari, i riatdhesuar nga Suedia ku kërkesa e tij për mbrojtje ndërkombëtare ishte refuzuar, u vra në Tiranë me dyshimin për gjakmarrje, pasi i ati kishte vrarë Ilir Gjuzin, vëllain e Kastriot Gjuzit, në vitin 2000. Në këtë pikë, mund tё pyesim kush ishte ai që vrau Mario Majollarin dhe pse.
Ky rast sjell vëmendjen në rastin e vrasjes së Marisë dhe Kolit Qukaj, të vrarë më 14 qershor 2012 në Dukagjin, autorët e të cilëve ende nuk janë identifikuar. Gjithashtu në këtë rast arsyet për vrasjet duket të jenë të lidhura me një grindje midis dy familjeve. Dy vjet pas vrasjes së dyfishtë, disa të afërm të viktimave u përpoqën të merrnin gjak, duke iu drejtuar drejtësisë private. (më tepër…)