Operazione Colomba – raport mujor të aktiviteteve në Shqipëri – shkurt 2019

Situata sot
Në fund të muajit një djalë vdiq për shkak të një bombe që shpërtheu në dorë dhe ishte e fshehur në një paketë në kopshtin e tij. Frikësohet se vrasja mund të lidhet me një ngjarje tё ndodhur në mars të vitit 2016, kur vëllai i viktimës qëlloi dy kushërinj, duke plagosur një dhe duke vrarë një tjetër.
Në të njëjtat ditë ndhodhi një vrasje dhe një sulm. Një burrë u vra në makinë nga një fqinj, duket se një mosmarrëveshje ka ndodhur vetëm para njё lokali tё fshatit. Në makinë ishte edhe djali 10-vjeçar i viktimës, i cili mbeti i pandikuar. Në Korçë njerëz të panjohur qëlluan kundër makinës sё një njeriu, për fat të mirë pa shkaktuar viktima; biri beson se mund të jetë një hakmarrje si rezultat i një grabitjeje që ai kreu në 2008.
Në mes të muajit, një burrë përfitoi nga lirimi me kusht, pasi u ekstradua nga Italia në vitin 2014, ku u dënua me burgim të përjetshëm. Gjykatësi deklaroi se masa alternative për burgim ishte dhënë për sjellje të mirë dhe për marrëdhëniet e ndërthura me familjen e viktimës. Është interesante të vërehet se, megjithëse nuk është përmendur në mënyrë eksplicite, në këtë rast është paraqitur një formë e drejtësisë restauruese.

Aktivitetet
Një familje ka treguar se dëshiron të punojë në dhimbjen e saj për humbjen e një vajze, duke ndarë disa nga fotografitë e saj me ne. Kemi parë në sytë e tyre qetësinë e atyre që kuptojnë se urrejtja duke menduar për të kaluarën shkakton më shumë vuajtje.
Nё fund tё muajit shkurt dhe fillim tё marsit kemi marrë vizitën e Atё Gianfranco Testa, misionar i Konsolatës dhe themelues i Universitetit të Faljes. Me të takuam 8 klasa të një shkolle të mesme dhe 3 famulli, ku solli një shembull konkret dhe të përsëritshëm të faljes. Atё Gianfranco theksoi se falja është një dhuratë e bërë për veten, ndryshe nga pajtimi, i cili në vend të kësaj përfshin takimin dhe mirëkuptimin me tjetrin. Studentët ishin shumë të interesuar të ndërhynin dhe të bënin pyetje, duke përfshirë mënyrën se si është e mundur të falësh një vrasje që ndodhi për shkak të gjakmarrjes. Atё Gianfranco Testa u përgjigj me fjalë të thjeshta, por të thella: falja nuk konsiston në faljen e së keqes që është bërë, por në gjetjen e vetëbesimit dhe ëndrrave për të ardhmen, në mënyrë që e keqja të mos dominojë menjëherë jetën e dikujt. Për më tepër, këto takime ofruan një mundësi për të prezantuar dhe përhapur fushatën e sensibilizimit Kundër Gjakmarrjes. Mirëpritja ndaj kësaj nisme ishte shumë pozitive.

Marrëdhëniet me institucionet dhe puna në rrjetë
Në fillim të muajit takuam Drejtorin e Zyrës së Shkollës të Ambasadës Italiane, me të cilin kemi bashkëndarë punën tonë dhe kemi bërë angazhime për një cikël të mundshëm takimesh në shkollat ku mësohet gjuha italiane.
Gjithashtu takuam dy përfaqësues të OSBE-së, të cilët, të interesuar në mbrojtjen e të drejtave të njeriut të prekura nga fenomeni i gjakmarrjes, u angazhuan të bëjnë gjithçka të mundur për të mbështetur punën tonë. Më në fund, takuam Avokatin e Popullit për ta ftuar atë për të marrë pjesë në side event që po organizojmë, në selinë e Kombeve të Bashkuara në Gjenevë gjatë UPR-së (Universal Periodic Review) të Shqipërisë.

This blog is written in the framework of the project “Alternative dispute resolution and legal aid to solve blood feuds” as part of the sub granting scheme of the project The Civic Engagement for a Functional Judiciary System and Access to Justice in Albania, funded by the European Union and implemented by Save the Children and the Centre of Integrated Legal Services and Practices.