Operazione Colomba – raport mujor të aktiviteteve në Shqipëri – qershor 2019

Situata sot
Në qershor Shqipëria përjetoi një periudhë të paqëndrueshmërisë së fortë institucionale. Fushata zgjedhore, në funksion të zgjedhjeve lokale të 30 qershorit, ka marrë ton të ashpër, kaq shumë për të provokuar në partinë kryesore opozitare bojkotin e procesit zgjedhor. Si rezultat, në mes të muajit, Presidenti i Republikës ka vendosur të anullojë zgjedhjet, duke e zhvendosur datojnë në 13 tetor. Në vend të kësaj, Kryeministri ka vendosur t’i përgjigjet kësaj vepron duke ruajtur datën e zgjedhjeve për 30 qershor. Në mungesë të Gjykatës Kushtetuese, i vetmi organ i deleguar për të zgjidhur këto mosmarrëveshje, zgjedhjet u realizuar në 30 qershor, me një mungesë totale të kandidatët e forcave të opozitës, të cilët janë tërhequr nga konkurrenca si një gjest proteste. Vëzhguesit ndërkombëtarë të pranishëm kërkuan, megjithatë, për të garantuar sjelljen korrekte të votave. Kriza institucional në çdo rast është serioz dhe rrezikon të cenojë hapjen e negociatave për hyrjen e Vendit në Bashkimin Evropian.
Më parë këtë muaj, një administrator nga zona e Selenicës ishte vrarë gjatë përpjekjes për të shuar një përleshje të lindur mes dy kushërinjve për arsye të pronës. Në raportimin e lajmeve, mediat lokale iu referuan një lloj “mallkim i pronësisë”, pasi edhe ai e kishte të njëjtin detyrë si viktima ishte vrarë 7 muaj më parë për të njëjtën arsye. Në mes të muajit, gjatë pelegrinazhit të zakonshëm vjetor që shumë shqiptarë kryejnë për të arritur në shenjtëroren e Shna Ndout në Laç, dy të rinj u grindën për shkak të parkingut dhe një nga dy djemtë qëlloi tjetrin, duke e vrarë atë.

Aktivitetet
Gjithashtu muaji i qershorit ishte plot emocione të forta: Nadia, një vullnetare për një kohë të gjatë, vendosi të kthehet në Itali pas pothuajse dy vjet prezencë. Vizitat përshëndetëse në familje ishin shumë prekëse, simbol i lidhjës e thellë e themeluar dhe bazuar në bashkëndarjen e drejtpërdrejtë të dhimbjes por edhe të momenteve e gëzimit dhe shpresës në një ndryshim.
Në fillim të muajit kemi shoqëruar dy familje në gjakmarrje në shenjtëroren e Shna Ndout për t’u ofruar atyre momente të mendjelehtësi dhe lutje. Këto aktivitete i ndihmojnë këto familje të lehtësojnë tensionin shumëvjeçar ku jetojnë.
Në mes të muajit kemi shoqëruar një grua dhe familjen e saj në varrezat në përvjetorin e vdekjes së vajzës dhe vjehrrit të tij, vrarë për shkak të gjakmarrjes në vitin 2012. Për fat të keq, presioni social e dikton këtë nënë për të ndjekur disa kushte të traditës lokale që pengojnë ripërpunimin të zisë dhe nuk e ndihmon të kalojnë dhimbjen që ajo vuan. Me këtë rast i dhuruam atyre një album për fotografi në të cilin kemi shkruar një përkushtim që i fton ata të futen në vetvete sidomos kujtime pozitive.
Gjithashtu, shkuam në varrezat e Shkodrës për të nderuar varrin e gjyshes së një djali të vrarë për shkak të gjakmarrjes. Gjyshja ishte një figurë shumë pozitive brenda familjes dhe të gjithë e kujtojnë si një person që punoi për paqe. Gjesti tonë u vlerësua shumë nga të afërmit: vajza na thirri të prekur, duke na falënderuar për respektin dhe mendimin e rezervuar për ata.
Së fundi, gjatë gjithë muajit i qershorit iu kushtua organizimit të një kampi veror, i të cilit realizimi është planifikuar për fillim të korrikut në zonën e Tropojës, një zonë malore ku tradita e Kanunit është e rrënjosur fort. Këtë vit tema e kampit do të jetë “Pesha e emocioneve” dhe aktivitetet do të ofrojnë mjetet për të ripërpunuar emocionet në mënyrë që ata nuk do të jenë peshë shumë e rëndë për të kryer dhe për të lehtësuar jetën e përditshme, që shumë shpesh është e komplikuar nga konteksti i vështirë.

Marrëdhëniet me institucionet dhe puna në rrjetë
Gjatë muajit qershor kemi analizuar gazetat për të mbledhur informacione lidhur me rastin e vrasjes së Mario Majollarit. Në lidhje me këtë, kemi kontaktuar Avokatin e Popullit, i cili ishte angazhuar për të monitoruar çdo zhvillim të mëtejshëm e këtij rast.
Më në fund morëm pjesë në iniciativën e organizuar në Tiranë nga Ambasada Italiane për të festuar Ditën e Republikës e Italisë. Nisma na ka lejuar të përshëndes Sekretarin e Parë të Ambasadës, Zonja Raffaella Campanati, e cila përfundoi misionin e saj në Shqipëri. Falënderimet tanë më të përzemërta shkojnë te ajo që gjithmonë ka mbështetur punën tonë dhe ka besuar në vlerat tona.