“Gli occhi della guerra” flet për gjakmarrjen

Familjet që supozohen të marrin gjak ndonjëherë nuk duan as ta bëjnë atë, por ka një detyrim social që i shtyn të sulmojnë. Ne besojmë se këto familje janë dyfish viktima të fenomenit: përveç humbjes së një të dashur, ata konsiderohen si vrasës të mundshëm nga shoqëria. Ne përpiqemi të jemi pranë dy palëve në konflikt. Çdo ditë ne shkojmë tek familjet për të sjellë pak pozitivitet në mënyrë që të ulim tensionin. Nuk është e lehtë, është një proces i gjatë dhe i ndërlikuar”.

Kur flasim për gjakmarrjen rrezikojmë të merremi me një temë që është e vështirë të kuptohet në një mënyrë banale. Është e rëndësishme, para së gjithave, të kuptohet konteksti. Në fillim të viteve 1990, Shqipëria doli nga një diktaturë e egër, që zgjati rreth pesëdhjetë vjet, e cila ka fshirë tradita të ndryshme dhe ka bërë praktiken e gjakmarrjes edhe më e vështirë të çrrënjoset. Në dy dekadat e fundit, në fakt, Shqipëria ka bërë hapa të mëdha, në shumë fusha, por trashëgimia e regjimit dhe dobësia e institucioneve demokratike dhe të hendekut e drejtësisë shtetërore kanë krijuar kushtet për rizbulimin e vlerave zakonore, të zbatuara në kontekstin e sotëm, cilat janë shtrembëruar dhe praktikohen në formë të degjeneruar. Këto dhe të tjera faktorë kanë ndihmuar në rritjen e fenomenit të gjakmarrjes dhe një mendim që citon Kanunin për të justifikuar veprimet e drejtësisë private, e fshehur nën emrin ‘hakmarrje’ dhe ‘gjakmarrje’. Është e nevojshme të ushtrohet presion mbi shtetin dhe shoqërinë civile shqiptare në mënyrë që ligjet të zbatohen dhe të ulen në kontekstin bashkëkohor social dhe kulturor të Shqipërisë. Prandaj ju ftojmë të lexoni këtë artikull, i cili përpiqet të shpjegojë këtë fenomen në një mënyrë të thjeshtë por të plotë. Si vullnetarë të Operazione Colomba-s, së bashku me disa shoqata lokale, kemi kërkuar zbatimin e ligjit nr. 9389, datë 4/5/2005, i cili parashikon krijimin dhe funksionimin e Këshillit Koordinues për të luftuar kundër gjakmarrjes. Në këtë drejtim, dhe për të vazhduar veprimin e vazhdueshëm të sensibilizimit ndaj kësaj plage sociale, Operazione Colomba kërkon të gjithëve ti bashkohen fushatës #KundërGjakmarrjes, e cila promovon përdorimin e drejtësisë restauruese dhe mjete jo të dhunshme për të lehtësuar eliminimin e kësaj praktike.